Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Україна окупувала Литву та інші країни Балтії

У соціальних мережах поширюють фото та відео з Сейму Литви. На них зображені хористи у вишиванках, що виконують гімн України, текст якого надрукований на аркушах з українським прапором та гербом на звороті. У дописах йдеться, що це свідчення того, що Україна вже окупувала не лише Литву, а й інші країни Балтії. Це — маніпуляція.

У Сеймі справді виконували гімн України на знак солідарності з Україною 24 лютого 2023 року. Фактчекери проєкту Delfi за допомогою програмного забезпечення підтвердили час і місце фільмування. Заходи, присвячені висловленню солідарності з Україною, під час яких використовували  українську символіку, відбувалися в багатьох країнах світу. Тож це ніяк не можна розцінювати як доказ окупації Україною країн Балтії. Фактчекери зазначають, що це не перший випадок спотворення інформації про використання української символіки чи елементів української  культури. 

Агітпроп навмисно поширює меседжі про «українізацію» держав, які допомагають Україні, щоб налаштувати їхніх громадян проти українців. Мовляв, допомога Україні загрожує знищенням їхньої власної культури та самобутності. Раніше пропагандисти писали, що українці прагнуть українізувати Польщу.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join