Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна готує у Херсоні «нову Бучу»

Російські медіа після деокупації правобережної Херсонщини поширюють повідомлення про «провокації», які Збройні сили України нібито готують на звільнених від окупантів територіях. Зокрема, прокремлівські медіа запевняють, що український уряд «заборонив відвідувати Херсон» нібито через «підготовку там нової провокації на кшталт Бучі».

Як пише StopFake, «нова Буча» – це меседж російської пропаганди, що виник після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. Подібними меседжами російські медіа реагують на кожні факти злочинів російських солдатів щодо цивільних осіб, які можуть трактуватися як воєнні злочини. 

Російські медіа зробили «новину» про те, що Зеленський «відмовився пускати людей до Херсона» маніпулюючи словами президента про потребу в розмінуванні та перевірці об’єктів перед тим, як допускати цивільних у місто. На думку пропагандистів, це нібито свідчить про «підготовку» якихось «провокацій ЗСУ». 

У Херсонській області розпочалися процесуальні дії. Станом на 13 листопада слідчі задокументували понад 400 російських воєнних злочинів, продовжують виявляти тіла убитих – і цивільних, і військових. Перший заступник Міністра внутрішніх справ України Євген Єнін повідомив, що на звільненій частині Херсонщини виявлено катівні, в яких окупанти, ймовірно, знущалися з українців.

Російські пропагандисти використовують таку тактику для приховування злочинів російської армії. Зокрема про «Бучу-2» на Харківському напрямку пропагандисти на випередження писали офіційні повідомлення про кількість жертв серед цивільних.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join