Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Житомирі під час демонтажу пам'ятника Пушкіну загинула людина

Таку інформацію поширювали проросійські користувачі соціальних мереж та кремлівські пропагандистські медіа. У повідомленнях йшлося, що під час демонтажу пам'ятника російському поету Олександру Пушкіну, в українському Житомирі стався нещасний випадок. Мовляв, одному з активістів, який виступав за зняття пам'ятника, бюст поета впав на голову, від чого чоловік загинув.

Пропагандисти додавали яскраві цитати до своїх текстів. Наприклад, стверджували, що бюст «розтрощив голову ватажку русофобів, як яйце». Проте все це — фейк.

На кейс звернули увагу аналітики проєкту Myth Detector. Насправді ж інформація про поранення та смерть людини під час демонтажу бюста Пушкіна є неправдивою. З фото- та відеоматеріалів, оприлюднених різними ЗМІ, видно, що під час демонтажу пам'ятника ніхто не постраждав. Хоча сам пам'ятник у Житомирі справді демонтували 11 листопада. Відео події оприлюднила пресслужба Житомирської міської ради у фейсбуку.

На відео видно, як комунальники знімають бронзовий бюст і стирають ім'я російського письменника з постаменту. Бюст, який переклали у вантажівку, не пошкоджений. А людина, яка брала участь у демонтажі, сходить з драбини та відсуває драбину вбік. На кадрах видно, що ця людина не постраждала.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join