Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У Маріуполі масово відсвяткували День металурга

У соціальних мережах поширюють відео концерту в Маріуполі, на якому нібито містяни масово святкували та підспівували «а белий лебедь на пруду …» солісту російської групи «Лісоповал». Фото та відео «дуже масової» участі містян у концерті від «пресслужби» так званої ДНР поширили російські медіа та проросійські телеграмканали. Потім це відео поширили у фейсбуку. Це — маніпуляція.

Справді, в Україні 17 липня відзначають День працівників металургійної та гірничодобувної промисловості. Аналогічне свято у цей день відзначають також у Росії, Білорусі та Казахстані. Як пише НотаЄнота, окупанти до Дня металурга вирішили провести ряд заходів, серед яких концерт за участі спеціального гостя — Сергія Купріка. У коментарях до відео концерту українські користувачі пишуть «за кого наші хлопці воюють», «подивіться, а ми їх шкодували» тощо. Саме такого ефекту й прагнули окупанти — переконати українців у «зраді» маріупольців.

У Маріуполі раніше проживало понад 400 тисяч людей. Ймовірно, серед них були й ті, хто має проросійські погляди. Однак через воєнні дії загинули щонайменше 22 тисячі маріупольців. Окупанти примусово вивезли тисячі людей через так звані «фільтраційні табори» в Росію. Багато містян виїхали в безпечніші місця раніше. За інформацією радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, досі з міста щодня виїжджає 50-100 людей. Тож інформація окупантів про те, що зараз населення міста 220 тисяч, — не відповідає дійсності. На відео «свята» не більше тисячі людей, але немає доказів, що це саме мешканці Маріуполя, а не спеціально привезені актори. З іншого ракурсу картинка людності заходу суттєво відрізняється. Захід малолюдний і в порівнянні з відео попередніх років. Ймовірно, частину людей зібрали, роздаючи продуктові набори, оскільки з продуктами у місті є проблеми. Також пропагандисти  залучили російських блогерів, які в коментарях розповідають про підтримку маріупольців мешканцями російських міст та розповідають про «мирне» життя в Маріуполі. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join