Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У Фейсбуку шахраї закликають українців подати заявки на отримання фінансової допомоги

Кілька сторінок нібито користувачів Фейсбук залишають коментарі під дописами на сторінках українських органів влади та інших організацій. У коментарях закликають українців подати заявки на «фінансову допомогу спільно з проєктом Uappl».

На сайті, розміщеному за посиланням, немає жодної інформації про організацію, яка надає допомогу. Він передбачений лише для збирання  даних про людей, яким необхідна допомога, та тих, хто хоче стати волонтером. Після «реєстрації» потрібно записати відеозвернення про допомогу, яке переспрямовується на сторінку цієї «волонтерської організації» у TikTok. Всі відеозвернення завершуються фейковим QR-кодом нібито для допомоги за цим зверненням. Однак, цей код не розпізнає ні смартфон, ні сайти для онлайн перевірки.

Також за умовами необхідно створити рахунок на Binance, на який нібито надходитимуть кошти. Жодної інформації про тих, хто отримав допомогу не вдалося знайти. Сайт міститься на одному сервері з ресурсом, пов’язаним із криптовалютами. Є й аналогічний сайт, орієнтований на Польщу.

Рекламу цієї допомоги поширюють зі сторінок, які привертають увагу тим, що зареєстровані на іноземні імена, однак більшість поширених дописів на них українською мовою. Крім основного фото, місця проживання і навчального закладу немає жодної іншої персональної інформації. Більшість нібито мешкають у Лондоні й закінчували різноманітні британські навчальні заклади. Сторінки загалом активні. Ба більше, один із ботів залишив коментар з рекламою «допомоги» на іншій фейковій сторінці. З чотирьох перевірених акаунтів два завантажили аватарки 10 червня, ще два — 12 червня.

Шахраї користуються скрутним становищем українців через війну та не гребують заробляти на чужому горі. Будьте уважні та перевіряйте інформацію, щоб не стати жертвами шахраїв.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join