Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Тимчасово окуповані частини Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей оголосили «про приєднання до Росії»

Російські медіа поширюють інформацію про те, що на всіх тимчасово окупованих територіях України одночасно ухвалили «добровільне» рішення про «негайне приєднання до Росії». Ба більше, окупанти уже поширюють інформацію про те, скільки мешканців готові взяти участь у «референдумі» і яким (позитивним) буде рішення: на окупованих частинах Запорізької та Херсонської областей «за» проголосують 80% мешканців, у Луганській — 90%, а в Донецькій — 91%. Окупанти намагаються імітувати «демократію» й за результатами «опитувань» припускають, що на Запоріжжі та Херсонщині частина мешканців «проголосує» за те, щоб «залишитись у складі України».

Нещодавно, через успішний контрнаступ української армії, а також через партизанський спротив на тимчасово окупованих територіях, колаборанти повідомляли про «відтермінування референдумів з міркувань безпеки». Однак, 20 вересня самопроголошена влада на всіх тимчасово окупованих територіях синхронно оголосила про «негайне проведення референдуму» протягом 23-27 вересня.

Жодної юридичної сили такі рішення не мають: результати так званих голосувань не визнає ні Україна, ні світ. Відповідно до Конституції України, «територія України в межах чинного кордону є цілісною і недоторканною», а питання про зміну території України вирішуються виключно всеукраїнським референдумом.

Російська пропаганда супроводжує інформацію про майбутні «референдуми» меседжами про те, що як тільки ці території «приєднаються до Росії», то будь-який удар української армії вважатиметься «ударом по Росії» й стане приводом для оголошення війни та загальної мобілізації в Росії. Ймовірно, у такий спосіб Росія намагається приховати величезні втрати своєї армії та створити штучний привід для оголошення загальної мобілізації.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join