Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Що писали російські пропагандисти про візит Джо Байдена до Києва

На тлі новин про приїзд американського президента Джо Байдена в Україну в анонімних телеграм-каналах, що транслюють проросійську риторику, з’явилося чимало дезінформаційних вкидів. Зокрема, пропагандисти транслювали своє бачення подій і висловили низку меседжів щодо візиту високопосадовця. Команда аналітикинь й аналітиків «Детектора медіа» виокремила головні з них.

1. Байден приїхав повідомити, що «зливає» Україну

Мовляв, приводом для раптового візиту стали «таємні домовленості» з Москвою, про що Байден нібито і хоче повідомити Зеленському особисто. Пропагандисти наполягають на тому, що США та «колективний Захід» втомилися не лише від теми України, а й від її «небажання» сідати за стіл перемовин. 

Проте все це — безпідставні припущення, адже автори анонімних телеграм-каналів не наводять жодних фактів чи доказів, які б свідчили, що Байден «зливає» Україну. Наразі немає жодних ознак про ведення таємних перемовин щодо ситуації в Україні між США та Росією, навіть у кулуарному форматі. Щобільше, тема підтримки України й надалі залишається пріоритетною для зовнішньої політики США: як для партії Байдена (демократів), так і його опонентів, республіканців зокрема. Заявлений під час візиту черговий пакет військової допомоги Україні є підтвердженням тому, що США не самоусуваються від питання, а, навпаки, посилюють підтримку. 

Російські пропагандисти поширювали спекуляції щодо так званих «нових умов миру», які нібито привіз Байден. Російський агітпроп активно використовує цей меседж для перекладання відповідальності за продовження війни з агресора на жертву. 

2. Тривогу ввімкнули заради «картинки», щоб налякати президента  Байдена

На момент, коли з’явилися офіційні повідомлення, що до Києва прилетів президент США, в столиці, як і в решті міст України, тривала повітряна тривога. Через це в анонімних телеграм-каналах з’явився меседж, що це, мовляв, «чергова постановка» для Байдена. Нібито українська влада навмисно влаштувала виставу для президента США, щоб натиснути на жалість і трохи залякати.

Це не новий пропагандистський меседж. Агітпроп завжди використовує його, коли в Київ приїжджають з робочими візитами західні партнери. Також пропагандисти час від часу стверджують, що українська влада використовує тривогу як важіль, щоб залякати українців, або ж навпаки — не вмикає її, щоб не лякати. Крім того, подібні меседжі мають на маті знецінити  значущість оголошення тривог — попереджати про небезпеку з боку Росії

Насправді ж, лише обмежене коло осіб має інформацію щодо причин для ввімкнення повітряної тривоги.. 

3. Візит Байдена — лише самопіар для Байдена і Зеленського

Мовляв, візит президента США до України — це лише спроба «врятувати мертвий рейтинг» Байдена у своїй країні та «заспокоїти розчарованих у Зеленському українців». Хоч ця інформація доступна лише особам, що є дотичними до подібних заходів, у межах державних візитів часто обговорюється низка важливих питань щодо взаємодії між двома країнами, а саме економічні, культурні та безпекові ініціативи. Результати таких розмов можна побачити вже через кілька тижнів після завершення візиту. Пропагандисти активно використовують природний брак інформації щодо розмов під час зустрічей, щоб поширювати власні, нічим не підтверджені вигадки.  

4. Байден приїхав «карати» Офіс президента

Пропагандисти й далі поширюють наратив про «зовнішнє управління» та несубʼєктність України. Мовляв, «господар» приїхав до України, оскільки його «піддані» «провалили виконання основних вказівок» США. Як “наслідок”, додаткової допомоги годі й очікувати. Насправді ж «вказівки» США, різних західних інституцій мають рекомендаційний характер. А впливати на рівень надаваної Заходом та США допомоги може виконання Україною лише взятих на себе зобов'язань, а не наявність рекомендацій. Також зазначимо, що зараз, під час великої війни, зменшення обсягів допомоги може спричинити більше осуду в бік Байдена, аніж підтримки, насамперед з боку його політичних опонентів. Також немає жодних доказів чи фактів, які б підтверджували цей пропагандистський меседж. Однак поширюючи його, агітпроп намагається усталити думку, що США й решта західних партнерів розчаровуються в діях української влади, відтак — пропагандисти створюють видимість, що скоро Україна нібито залишиться без зовнішньої підтримки.

5. Байден «нівечить церкви» власною присутністю

Автори анонімних телеграм-каналів, що транслюють проросійську риторику, також стверджували, що Байден — «антихрист у людській подобі», який нищить українську духовність своїм візитом. Мовляв, через це Україну вже «не врятуєш» від «західних сатаністських тенет». 

Подібні дописи варто розглядати у контексті конспірологічних теорій, які стосуються президента США. Згідно з ними, Джо Байден є сатаністом та педофілом. Насправді ж президент США є католиком і часто згадує про свою віру у промовах. 

Візит Джо Байдена до Києва вже набув історичного значення, оскільки є першим візитом керівника США в Україну за 15 років. Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» готував добірку меседжів про візит Володимира Зеленського до США. 

Author: Артур Колдомасов,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join