Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Росіяни ширять повідомлення, в яких пропонують надавати їм інформацію про ЗСУ «за суму до 5000$»

У мережі діє телеграм-канал, який від свого імені розсилає повідомлення користувачам телеграма, закликаючи надавати інформацію про ЗСУ: координати, фото, відео чи навіть програмні забезпечення. Як стверджують автори повідомлень, то  «наші “брати-українці” стали заручниками ситуації через протистояння НАТО та Росії». Автори повідомлень переконують, що «у їхніх силах зупинити це божевілля, адже організація діє в інтересах народу». 

У Міністерстві оборони наголошують, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ, ще й надто з прив’язкою до населених пунктів. 

У такий спосіб автори повідомлень виманюють інформацію в користувачів про розташування техніки ЗСУ й не лише. Допомагаючи так званій «організації, яка діє винятково в інтересах народу», насамперед користувачі шкодять українській армії та ставлять під загрозу територіальну цілісність та суверенітет держави. Оскільки росіяни можуть використати цю інформацію у власних цілях, наприклад, для коректування вогню чи знищення української техніки. Водночас кошти слугують лише приманкою, адже покарання за такий злочин можна понести досить суворе. 

Нагадаємо, що Верховна Рада внесла зміни до статті 114-2 ККУ, яка регулює несанкціоноване поширення інформації, зокрема, про рух або розміщення Збройних Сил України чи військових формувань. 

Згідно з законом, поширення інформації про переміщення, рух або розташування Сил України чи інших військових формувань України, якщо така інформація не розміщувалась у відкритому доступі Генштабом ЗСУ, або без отримання письмового дозволу на її поширення, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану, — карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років. У деяких випадках покарання може сягати до 12 років позбавлення волі. 

Станом на грудень 2022 року, правоохоронці відкрили близько 200 кримінальних проваджень за незаконне поширення інформації про переміщення зброї та розташування Збройних сил України.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join