Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Однією з умов Мінських домовленостей була відмова України від вступу до НАТО

У етері одного з грузинських телеканалів прозвучала теза, співзвучна з російськими наративами. Мовляв, Україна мала відмовитися від вступу до НАТО згідно з умовами Мінських домовленостей. В обмін на це Росія нібито мала б повернути Україні окуповані території. Але через те, що Україна порушила ці умови, у Росії не було іншого вибору, як напасти. На кейс звернули увагу аналітики грузинського проєкту Mythdetector.

Насправді у Мінських угодах немає положень, що стосувалися б вступу України до НАТО. Крім того, саме Росія та її сили саботували присутність ОБСЄ на окупованих територіях, що було основною частиною Мінських домовленостей. За даними Mythdetector, грузинські медіа, які поширили цю тезу, контролюються проросійськими силами. 

Російська пропаганда використовує тему Мінських домовленостей, зокрема через висловлювання проросійських політиків. У такий спосіб пропагандисти хочуть перекласти відповідальність за початок війни з агресора на жертву й звинуватити Україну у зриві міжнародних угод. Однак саме Росія часто не дотримується міжнародних зобовʼязань і початок війни є доказом цьому.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join