Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На зустріч із Папою Римським Зеленський одягнув светр із нацистською символікою

Кремлівські пропагандистські медіа та мережа ботів у твіттері поширюють інформацію про те, що Зеленський прийшов у светрі з нібито нацистською символікою ОУН-УПА на нещодавню зустріч із Папою Римським Франциском у Ватикані. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Володимир Зеленський справді вдягнув чорний світшот на зустріч у Ватикані, проте на ньому зображений стилізований білий герб на чорному шевроні. Це зображення не є символом ОУН-УПА, який намалював український графік Роберт Лісовський та затвердили у 1932 році (жовтий герб із середнім елементом у формі меча на синьому фоні). Український тризуб використовується у державній геральдиці сотні років.

Стилізація емблеми ОУН 1932 року та український тризуб не є нацистськими символами та не заборонені у світі. Ба більше, під час Нюрнберзького процесу 1945-1946 років жоден із національно-визвольних рухів, зокрема ОУН та УПА, не визнані винними. А нацистська та фашистська символіка заборонена в Україні законом «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Пропагандисти систематично поширюють наратив про те, що українці — нацисти та справжні вбивці, з якими бореться Росія. Таким чином агітпроп намагається виправдати злочини Росії, перекладаючи відповідальність з агресора на жертву агресії. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що в Залужного «браслет зі свастикою».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join