Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation На Волині через війну бракує лікарів та карет швидкої допомоги

У телеграм-каналах поширюють інформацію, що нібито у Волинській області недостатньо карет швидкої допомоги, оскільки їх регулярно передають для потреб 14-тої окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого. Також нібито до цієї бригади мобілізували багатьох лікарів, тож в області бракує професійних кадрів. Це — маніпуляція.

Повідомлення про брак медиків та швидких «вигадані». Волинська область справді передала військовому шпиталю та 14 ОМБр дев’ять санітарних автомобілів. Ше три передала Литва, як гуманітарну допомогу. Крім санітарних автомобілів передавали позашляховики та буси, придбані коштом волонтерів.

Як з’ясували фактчекери VoxCheck, дописи ілюструють світлинами з підсумкового засідання медичної ради Волинського медичного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Під час засідання керівник Центру Володимир Шмаль розповів, що у медцентрі в листопаді працювали 72 бригади екстреної допомоги, забезпечені всім необхідним. У грудні сформували ще 7 бригад. Оновили й автомобільний парк центру — купили 5 нових автомобілів швидкої допомоги. Щодо лікарів чиновник зазначив, що зараз тривають певні кадрові зміни. Однак вони не пов’язані з мобілізацією — окремі лікарі пішли на пенсію, а деякі змінили місце роботи. Про брак персоналу через масову мобілізацію лікарів. Шмаль не казав. Тим паче, що відповідно до законодавства, лікарні мають можливість «бронювання» фахівців від мобілізації.

У такий спосіб агітпроп намагається підірвати довіру до органів влади й місцевого самоврядування та налякати українців тим, що вони залишаться без належної медичної допомоги. Раніше з цією метою поширювали фейки про відрядження лікарів у зону бойових дій.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join