Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake На німецькі танки наносять нацистські символи перед виряджанням в Україну

У соціальних мережах поширюють відео колони танків, яку нібито транспортують в Україну. На одному з танків нібито можна побачити надпис «14/88», які символізують нацистський лозунг. Користувачі соцмереж пишуть, що це відео зняте в Німеччині, а символи наносять на танки перед виряджанням в Україну. Це — фейк.

Відео, яке поширюють у соціальних мережах, навмисно змінене. На оригінальному відео немає жодних символів на танках. У дописах також посилаються на фейк про зашифровані нацистські символи у кількості танків. Фактчекери StopFake з’ясували, що на відео американські танки «Abrams». Відео опублікували ще в березні 2022 року, тобто танки не могли транспортувати в Україну, оскільки на той час про їхнє постачання не йшлося. 

Російська пропаганда заздалегідь почала поширювати меседжі про «нацистські хрести» на танках для України, мовляв, «нацисти» можуть не приховувати свої погляди. У такий спосіб агітпроп підживлює наратив про повторну боротьбу Росії з нацизмом та фашизмом, апелюючи до подій Другої світової війни.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join