Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Фейсбук та інстаграм заборонили росіянам доступ до пісні Stefania переможців Євробачення Kalush Orchestra

Про те, що росіяни не можуть у фейсбуку та інстаграмі прослухати пісню, яка цього року здобула перемогу у пісенному конкурсу Євробачення, написали десятки російських ЗМІ. У їхніх повідомленнях йдеться про те, що "доступ для россиян к песне победителей Евровидения 2022 года — украинской хип-хоп группы Kalush Orchestra заблокирован в социальных сетях Facebook и Instagram (запрещены в РФ, принадлежат корпорации Meta, которая признана в РФ экстремистской)". У таких повідомленнях також додають, що цей трек не можна додати в stories обох соцмереж, і неможливо прослухати, якщо ви знаходитеся на території Росії.

Однак як виявилося, доступ до пісні у соцмережах росіянам блокує не компанія-власниця фейсбуку та інстаграму — Meta, а компанія-правовласниця запису. Оскільки компанія Sony Music призупинила всі операції в Росії 10 березня 2022 року і не випускає новий контент в країні, трек-переможець і недоступний для прослуховування росіянами у соціальних мережах. Росія вже не вперше поширює фейки проці соціальні мережі. Зокрема, нещодавно у соцмережах поширювали відео засновника компанії Meta Марка Цукерберга з російською озвучкою, на якому він нібито каже фейсбук закривається і йде з Росії. Проте це також неправда.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join