Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Джо Байден отримав синець після падіння зі сходів літака під час візиту до Варшави

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що президент США Джо Байден нібито отримав синець внаслідок падіння на трапі літака під час візиту до Варшави 20 лютого 2023 року. Як доказ автори повідомлень додають світлину з «синцем» на чолі. Це — неправда. 

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck, які визначили, що на наведених фото насправді не «синець», а слід від решток попелу, нанесеного священником під час Попільної середи. Водночас Джо Байден не впав зі сходів літака, про що аналітикині та аналітики «Детектора медіа» уже згадували

Як пояснюють фактчекери, 22 лютого 2023 року у Польщі відзначали Попільну середу — перший день Великого посту, тож Байден долучився до святкування. У цей день Джо Байден зупинився в готелі Marriott, де польський священник Веслав Давидовський вранці провів месу. Сам священник зазначив на своїй сторінці у фейсбуку, що він мав честь посипати попелом голову президента США. На лобі президента можна помітити католицький хрест із попелу, який деякі віряни залишають на обличчі до кінця дня. Згодом цього ж дня також відбувся саміт, на фото з якого можна побачити, що слід на чолі від хреста ще залишився. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join