Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake До Харкова масово звозять закордонних найманців

У російських медіа та окупаційних телеграм-каналах поширюють повідомлення, що нібито Україна масово звозить до Харкова закордонних найманців. У повідомленнях посилаються на «військового експерта» Андрія Марочка та так звану «луганську розвідку». Пишуть, що нібито всі «найманці» одягнені в цивільний одяг, але при собі мають однакові рюкзаки армійського типу. Ці люди нібито розмовляють англійською, німецькою, французькою та польською мовами. Також у повідомленнях пишуть, що удаючи «найманців», приїжджають кадрові військові інших держав. Це — фейк.

Немає жодних доказів, що підтверджують такі повідомлення. На поширення фейку звернули увагу фактчекери Харківського антикорупційного центру. Іноземці, які підписали відповідний контракт, є військовослужбовцями Збройних Сил України. Інакше іноземці воюють як волонтери, тобто не отримують жодної фінансової винагороди від України. Росія використовує термін «найманці»  для підміни понять. 

Також російська пропаганда систематично підживлює наратив, що в Україні воюють кадрові військові інших держав. Нещодавно пропагандисти писали, що військові з країн Євросоюзу воювали на території України ще до повномасштабного вторгнення; нібито зі зброєю Західні країни скеровують до України й солдатів. У такий спосіб російська пропаганда намагається також виправдати невдачі російської армії, зокрема під час звільнення Харківщини. Мовляв, вони воюють не зі «слабкими» українцями, а зі «спеціально тренованими натовцями» чи американцями.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join