Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation Данія пошкодувала, що надіслала Україні гаубиці Ceasar

Таке повідомлення ширять пропагандисти у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У ньому йдеться, що Данія глибоко пошкодувала про передання Україні своїх гаубиць. Мовляв, тепер Данія залишилася без нічого, адже вона чекала дуже довго на гаубиці, які б у майбутньому становили оборонну основу країни. Автори повідомлення посилаються на слова військового аналітика, який нібито це сказав. Це — маніпуляція.

Фахівці проєкту StopFake пояснили, що насправді у коментарі данському виданню Berlingske військовий аналітик  Крістіан Крістенсен висловив занепокоєння з приводу того, що заміну 19 гаубицям Caesar знайти буде нелегко через реалії сучасного ринку зброї. Проте експерт не говорив, що рішення данського уряду передати Україні гармати є помилкою і що Данія «пошкодувала» про цей крок. Тобто такої офіційної позиції країни не було. Хоч і експерт наголошував у своїх працях на те, що гаубиці — важливий елемент в оборонній здатності країни. 

Пропагандисти поширюють цю маніпуляцію, щоб підживити наратив про те, що надаючи зброю Україні, інші країни залишаються без нічого та стають слабкими. У такий спосіб пропагандисти хочуть стимулювати західні держави не надсилати Україні зброю.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join