Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк ЄС нібито припиняє фінансування Rail Baltica через надмірні витрати на допомогу Україні

Російські пропагандисти поширюють інформацію про припинення фінансування проєкту Rail Baltica Європейським Союзом. Вони саркастично пропонують ЄС попросити гроші у Президента України Володимира Зеленського, стверджуючи, що ЄС відмовляється від фінансування проєкту  та вимагає повернути інвестовані кошти через надмірну допомогу Україні. Проте це — фейк.

Rail Baltica — проєкт інфраструктури залізничного транспорту, що має на меті інтеграцію країн Балтії в європейську залізничну мережу. Фінансова допомога Україні та фінансування цього проєкту не повʼязані між собою. Джерелом фінансування Rail Baltica є Connecting Europe Facility, що підтримує розвиток транс’європейських мереж у сферах транспорту, енергетики та цифрових послуг. 

Насправді ж, ЄС не припиняє фінансування. Поточний період фінансування завершиться у 2027 році, а наступний почнеться у 2028-му. Тож перед країнами Балтії стоять два виклики: 1 рік без фінансування ЄС та невідомість стосовно суми, яка буде виділена в наступному періоді фінансування. ЄС радить країнам Балтії шукати додаткові джерела фінансування, проте це не виключає продовження виділення коштів на проєкт. 

Ідея побудови Rail Baltica була висунута ще в 1991 році. Однак російські пропагандисти стверджують, що побудова інфраструктури стала необхідною після закриття сполучення з Росією, що зробило залізничні дороги Балтії збитковими. Іншим приводом для паразитування російської пропаганди є збільшення орієнтовної вартості проєкту в чотири рази та подовження терміну будівництва до 2030 року. Саме це є нібито причиною припинення фінансування Rail Baltica за кошти ЄС. 

Російські пропагандисти поширюють фейк стосовно Rail Baltica з декількох причин. По-перше, це допомагає їм підтримувати ідею, нібито зменшення звʼязків з Росією шкодить Європі. По-друге, це сприяє створенню образу України як проблеми для ЄС. Мовляв, допомагаючи їй, Союз нехтує власними інтересами. По-третє, така пропаганда створює враження, що пріоритетною ціллю для ЄС є домінування над Росією, і, відповідно, вона демонізує ЄС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись