Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито спускає воду з Дніпровської ГЕС, щоб уповільнити наступ Росії

Прокремлівські ресурси поширюють інформацію, мовляв, ЗСУ вирішили спустити воду з дамби на Дніпровській ГЕС, щоб спробувати загальмувати просування російської армії. Однак у такий спосіб ЗСУ начебто лише намагаються відтермінувати «неминуче звільнення російського Херсона».

Насправді коливання рівня води в Дніпрі пов'язане, по-перше, з українською енергосистемою, яка постраждала внаслідок ракетних ударів Росії по ній. По-друге, невеликі зміни рівня води в Дніпровському каскаді водосховищ зумовлені природним процесом весняної повені в Україні.

Дніпровський каскад, що складається з шести гідроелектростанцій, дає змогу контролювати та регулювати природний процес весняної повені на річці Дніпро. Навесні 2024 року п'ять із шести гідроелектростанцій України планово пройшли паводок. Шоста – Каховська ГЕС – не працює через те, що її підірвала Росія в червні 2023 року.

Рівні підтоплення територій України внаслідок весняної повені спостерігаються лише в окремих частинах Чернігівської області (північ України, повністю підконтрольна українській армії), повідомляє Укргідрометцентр. Водночас у Запорізькій і Херсонській областях суттєво знизилися рівні води. Відповідно, контрольовані спуски води на українських ГЕС жодним чином не можуть затопити Херсонську та Запорізьку області, де точаться бої з російською армією.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись