Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Україна нібито очікує прибуття великої кількості найманців з Латинської Америки

Російські телеграм-канали поширюють інформацію, що ЗСУ шукають перекладачів з іспанської мови. OSINT-аналітики начебто стверджують: пошук такого спеціаліста означає, що невдовзі до України прибуде велика кількість «найманців» з Латинської Америки. Як доказ у публікаціях додають скриншот із платформи для пошуку роботи LobbyX.

Фахівці VoxCheck проаналізували кейс і з’ясували, що оголошення справді опублікували в телеграм-каналі Lobby X ARMY, проте подібні пропозиції з’являлися й раніше. Наразі невідомо про точну кількість іноземців, які перебувають у Силах оборони України. Тобто пропагандисти просто вигадали цю інформацію, опираючись на вакансії перекладача. Хоча жодних доказів прибуття так званих «найманців» не навели. 

Російська пропаганда підмінює поняття й називає Іноземний легіон найманцями. Іноземний легіон юридично є частиною ЗСУ, точна цифра його учасників не повідомляється, як і всіх решти бійців. Відповідно агітпроп хоче применшити важливість української армії, протиставляючи її так званим «найманцям», яких нібито на полі бою більше. Водночас Москва прирівнює «найманців» до злочинців у контексті України. Проте справді найманці воюють з боку Росії, наприклад, вагнерівці

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись