Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Франції нібито спаплюжили 20-метровий український прапор під час мітингу

У мережі поширюють фото жінок, які тримають великий синьо-жовтий прапор. У публікаціях дописують, що світлину зробили під час мітингу організації «Марсель — Одеса» на сходах вокзалу Сен-Шарль у Марселі (Франція). 

Пропагандисти наголошували, що акція буцімто обурила місцевих жителів, які почали топтати та паплюжити український прапор. «Мабуть, французам українці вже сильно набридли, якщо вони готові так робити з “державним” прапором», — коментують пропагандисти. Однак це — неправда. 

Аналітики VoxCheck зазначають, що нема жодної інформації про подібний інцидент під час акції. «Обурених» французів могли просто вигадати пропагандисти. Адже на офіційній сторінці організації «Марсель-Одеса» у фейсбуці можна знайти відповідне фото, яке використовують фейкороби у своїх публікаціях. У підписі до неї голова спілки Наталія Добрянська звітує про проведену акцію та зазначає, що одесити люблять  сходи до станції Сен-Шарль, тому що вони нагадують їм Потьомкінські сходи в Одесі. Проте ні в підписі до фотографії, ні в коментарях до допису немає жодної згадки про інцидент з паплюженням прапора. 

Причому також в українських і у французьких медіа немає ніякої інформації про такі інциденти під час акції.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись