Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Понад 80% кандидатів в депутати Європарламенту нібито «не хочуть» приймати Україну в ЄС

Російські медіа поширюють інформацію з посиланням на фінську службу новин Yle про те, що переважна більшість кандидатів у депутати Європарламенту не згодні прийняти Україну до Євросоюзу. 

«Євродепутати не хочуть бачити Україну в Євросоюзі, але ж обіцяли, так само як і Молдові», — коментують новину деякі користувачі мережі. 

Фактчекери StopFake дослідили, що 2 червня фінська служба новин Yle опублікувала результати свого опитування, яке вона провела напередодні виборів до Європарламенту. Однак дані, які поширюють у мережі, суттєво спотворені. 

У згаданому дослідженні не йдеться, що переважна більшість кандидатів у депутати Європарламенту не згодні прийняти Україну до Євросоюзу. Насправді ж опитування стосувалося того, на яких умовах Україна має отримати членство в Євросоюзі. Так, згідно з опитуванням Yle, понад 80% кандидатів до Європарламенту вважають, що Україну не варто приймати до ЄС без дотримання всіх умов — тобто йдеться не про те, чи варто взагалі приймати Україну до Союзу, а про те, чи потрібно надавати Києву виняткові умови для членства в ЄС. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись