Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Після підписання закону про мобілізацію в Україні нібито різко зросла кількість охочих скласти заповіт

Пропагандисти поширюють інформацію, нібито після того, як Президент України Володимир Зеленський підписав новий закон про мобілізацію в Україні, раптово зросла кількість людей, які шукають нотаріусів для складання заповітів. Пропагандисти посилаються на статистику Google Trends щодо пошуків за запитом «нотаріус скласти заповіт». Проте це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони наголошують, що Google Trends — це сервіс, що допомагає розуміти, які теми цікавлять аудиторію, на підставі кількості пошукових запитів у Google. Проте перевірка статистики за запитом «нотаріус скласти заповіт» в Україні за останні 7 днів не показала достатньо даних для відображення статистики. Це означає, що за цей період часу користувачі не робили такий запит достатньо часто. Крім того, на графіках сервісу показано, що за останній рік інтерес до теми заповітів в Україні залишався стабільним, без раптових зростань після підписання закону про мобілізацію.

Зазначений закон передбачає деякі обмеження для військовозобов'язаних, але російський агітпроп намагається маніпулювати цим питанням, поширюючи паніку серед населення. «Детектор медіа» спростовував й інші російські вигадки щодо цього закону.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись