Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Мер Харкова планує здати місто

У прокремлівських телеграм-каналах ширять інформацію, що мер Харкова Ігор Терехов планує здати місто окупантам. На підтвердження цього ширять шматок відео, вирізаний із його промови. «Зараз у цій ситуації, та і тоді, неможливо вирішувати жодних питань недипломатичним шляхом. Ми мали сісти за стіл перемовин і домовлятися. Є ситуація, але якось треба домовитися, зробити так, щоб ніхто з людей не постраждав», — йдеться у відео, пише StopFake. Проте у ролику упущений початок думки. ”Воно розпочинається з обірваної фрази “за домовленості”. Окрім загальних слів “у цій ситуації”, “тоді”, “ми”, “сісти за стіл перемовин і домовлятися”, “є ситуація”, “треба домовитися”, немає жодної конкретики”, — пишуть фактчекери. Тому довіряти таким повідомленням не варто. 

Інформація про здачу Харкова його мером є фейковою. Харків — українське місто, яке вже кілька днів знаходиться під нищівними обстрілами російських окупантів й у такий спосіб, поширюючи дезінформацію, ворог хоче створити паніку та розхитати ситуацію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись