Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк

Сьогодні в російських ЗМІ, зокрема в РИА Новости, з’явився фейк про те, що начебто за наказом голови МОЗ Віктора Ляшка в «лабораторіях Пентагону в Україні» 24 лютого, в день, коли Росія напала на Україну, було знищено культури патогенів, що в них зберігалися. І що цей «наказ» начебто є свідоцтвом розробки компонентів біологічної зброї на території України. Російськи ЗМІ також опублікували фото документів - без підпису міністра та з багатьма граматичними помилками. В цих «документах» немає жодного слова про «секретні експерименти» чи «розробку біологічної зброї», а є лише перелік збудників хвороб, які зберігаються в українських лабораторіях – як і в інших лабораторіях по всьому світу, - і твердження про те, що вони були знищені. В переліку того, що начебто було знищено за «наказом МОЗ» є сибірка, а також дифтерія, збудники кандидозу та поширеної інфекції сечовивідних шляхів. Міністр Ляшко, як з’ясував ДМ, зараз готує спростування цього фейку.

ОНОВЛЕНО 7 березня: Міністерство охорони здоров’я спростувало інформацію про начебто «екстрену зачистку слідів військово-біологічної програми, що фінансується за кошти Міноборони США» та «знищення особливо небезпечних патогенів» у Полтавському та Харківському центрах контролю та профілактики захворювань.

Фейк про існування «біологічних лабораторій США в Україні» був створений в Росії ще за часів Януковича, і активно поширювався на територіях всіх країн колишнього СРСР, що долучилися до програми Нанна — Лугара, в рамках якої Пентагон виділяв кошти на модернізацію лабораторій, які працюють з різними збудниками хвороб. Фейки про створення в них біологічної зброї поширювалися в Грузії, Україні та Казахстані. При цьому сама Росія була також членом тієї ж програми до 2021 року. Нове життя фейку про «біологічні лабораторії Пентагону» надав ковід та Віктор Медведчук, який стверджував, що саме через них українці хворіють на кір та що в них розроблється біологічна зброя. Тепер Міноборони РФ знову поширює цей фейк.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись