Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як російські дипломати використовують трибуну Радбезу ООН для пропаганди

Російська пропаганда активно використовує головування Росії у Раді Безпеки ООН для просування власних наративів щодо України. На це звернув увагу Центр протидії дезінформації при РНБО України, коли 25 липня Росія скликала засідання через «проблему постачання зброї Україні», де дипломати країни-агресора поширювали пропагандистські меседжі.

Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя повторив декілька пропагандистських кліше, які виявив ЦПД та роз’яснює «Детектор медіа».

«Захід грабує Україну колоніальними схемами»

За допомогою цього кліше агітпроп намагається показати, що Захід нібито насправді не допомагає Україні, а лише використовує її ресурси та можливості. Це твердження спрямоване на підрив довіри українців до західної допомоги та підтримки, представляючи її не як допомогу, а як експлуатацію. У такий спосіб, Росія намагається посіяти сумніви серед населення України та міжнародної спільноти щодо чесності та безкорисливості допомоги від Заходу. Пропагандисти також хочуть вплинути на настрої у західних країнах, щоб їх населення почало сумніватися в доцільності підтримки України.

«Корупція в Україні досягла небачених масштабів»

Ця бездоказова заява намагається дискредитувати український уряд, підриваючи його легітимність і довіру до нього з боку міжнародних партнерів. Метою її поширення є переконати світову спільноту у тому, що підтримка України є марнотратною та неефективною. Перебільшення масштабів корупції на високих рівнях покликане знизити бажання інших держав продовжувати надавати допомогу.

«Володимир Зеленський втратив легітимність»

Пропагандисти вкотре прагнуть представити Президента України як нелегітимного лідера, щоб послабити його внутрішню та міжнародну підтримку. Це робиться для того, щоб зменшити його вплив та авторитет. Росія намагається підсилити дестабілізаційні настрої в Україні та створити враження хаосу, що може використовується нею як виправдання своїх злочинів проти України та її мешканців.

«Українська формула миру не має сенсу»

Це кліше спрямоване на дискредитацію українських мирних ініціатив, щоб представити саму Україну як перешкоду на шляху до миру. Мета – нав’язати світовій спільноті думку, що українські пропозиції не є вдалими, і таким чином змусити прийняти умови, вигідні для Росії. У такий спосіб, Росія прагне нав’язати своє бачення сценаріїв закінчення війни та свої умови миру, які б забезпечили виключно її стратегічні інтереси.

Останнє засідання Радбезу ООН вкотре показало, що Росія використовує міжнародну трибуну та дипломатів як інструмент пропаганди, уникаючи конструктивного діалогу. Вона прагне переконати міжнародну спільноту у своїй правоті та виправдати свої агресивні дії в Україні, поширюючи викривлену інформацію та маніпулюючи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись