Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття «Військова поліція пропонує співпрацю»: Кіберполіція та Центр протидії дезінформації виявили російську ІПсО

У мережі від імені нібито Національної поліції України поширюють інформацію, мовляв, «військова поліція» пропонує українцям винагороду за співпрацю у виявленні ухилянтів.

Джерело: Центр протидії дезінформації

Однак ця інформація не відповідає дійсності. Національна поліція України жодних схожих пропозицій не робила, повідомляють у Центрі протидії дезінформації при РНБО. Також в Україні просто не існує «військової поліції».

Такі повідомлення є елементом російської інформаційно-психологічної операції (ІПсО) та спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні. У Центрі закликають громадян України не телефонувати за номерами, вказаними в цих повідомленнях, і не переходити за посиланнями від невідомих джерел. При цьому Росія може використовувати реальні номери телефонів органів української державної влади.

Зі свого боку Кіберполіція України нагадує про важливість перевірки фактів, інформації та тверджень, які поширюються різними каналами комунікації. 

Раніше ми аналізували маніпуляцію, яка полягала в тому, що українська влада нібито закупила кілька сотень позашляховиків, щоб «поліція ловила ухилянтів».

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись