Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито запровадили штрафи за костюми персонажів Діда Мороза та Снігуроньки

У прокремлівських медіа поширюють інформацію, що в Україні нібито заборонили використовувати костюми персонажів Діда Мороза й Снігуроньки. І при цьому начебто штраф у разі порушення — 20 тисяч гривень. Також у публікаціях додають  «пам’ятку» (яку нібито вивішують в українських школах), де пишуть: «одяг Діда Мороза заборонений», адже «святий Миколай ходить із ангелом». Це — брехня.

Аналітики StopFake проаналізували цей кейс і пояснили, що жодних офіційних «заборон» на використання костюмів цих персонажів не існує. А «пам’ятку» поплічники Кремля могли легко зробити за допомогою графічних редакторів, згодом поширити «новину» про заборону костюмів. Як пояснюють фахівці StopFake, цю інформацію поширювали лише в російському сегменті соціальних мереж.

Тобто жодні українські медіа не виходили з такою новиною. І жодних відповідних указів, приміром, від Міністерства культури та інформаційної політики чи Міністерства освіти й науки України нема. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись