Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито заборонять знімати та фотографувати роботу працівників ТЦК

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що в Україні нібито заборонять знімати й фотографувати роботу працівників територіальних центрів комплектування (ТЦК). Згідно зі словами пропагандистів, Генштаб ЗСУ попросив Офіс Президента ухвалити таку заборону за аналогією з покаранням за знімання роботи ППО. 

Насправді ця інформація є неправдивою, пишуть фахівці з проєкту VoxCheck. Першоджерелом інформації є проросійський телеграм-канал, який курують спецслужби Росії. Поширюючи «новину» про буцімто ініціативу заборонити знімання діяльності представників ТЦК, там посилаються на анонімне «джерело в Генштабі ЗСУ». Малоймовірно, що у Генштабі ЗСУ повідомляли б цю інформацію телеграм-каналу, який курує Росія. 

До того ж вказану «новину» опублікували ще 26 грудня 2023 року. Потім знову сьомого січня  — цього разу вони посилались на анонімне «джерело в ОП». Однак станом на квітень 2024 року військове чи політичне керівництво України не повідомляло про намір запровадити відповідну заборону. Відповідний законопроєкт не подавали до Верховної Ради України. Немає жодного реального доказу, що цю ініціативу дійсно планують впровадити.

Під час дії воєнного стану заборонено знімати та публікувати позиції ЗСУ, зокрема передавати інформації про розташування сил ППО. Проте окремої заборони на фільмування співробітників ТЦК не існує. Водночас раніше нардепи подали правку перед другим читанням Законопроєкту про мобілізацію, якою запропонували на законодавчому рівні закріпити норму, згідно з якою поліція та представники ТЦК здійснюватимуть фото- і відеофіксацію процесу перевірки документів громадян. А вже 16 квітня 2024 року президент підписав закон. Ці зміни, зокрема про фото- і відеофіксацію, набудуть чинності 18 травня 2024 року.

Цей фейк є частиною російської інформаційної кампанії зі зриву мобілізації в Україні. Більше матеріалів на цю тему читайте тут.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись