Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В Україні нібито готуються мобілізувати студентів — постанова Кабміну

У анонімних телеграм-каналах поширюють інформацію, що в Україні начебто готуються мобілізувати студентів. Вони проходитимуть практичну підготовку у діючих військових частинах, де їх будуть залучати до будівництва оборонних позицій, роботи у командних пунктах, охорони тощо. 

Фахівці проєкту VoxCheck встановили, що це перекручування. Відповідно до постанови КМУ №734, студенти під час базового військового вишколу проходитимуть практичну частину у навчальних центрах, регіональних центрах підготовки населення до національного спротиву, тренінгових центрах органів поліції тощо. До 25 років вони матимуть відстрочку навіть після проходження базового військового вишколу. 

Кабінет Міністрів України 21 червня 2024 року ухвалив постанову №734. У ній йдеться про затвердження порядку проведення базової загальновійськової підготовки для громадян України, які здобувають вищу освіту, та для поліцейських. Цей військовий вишкіл складатиметься з теоретичної та практичної частин. Підготовка стане окремою навчальною дисципліною, обовʼязковою для хлопців та добровільною для дівчат. Для студентів, які вступили до вишу на базі повної середньої освіти, вона розпочнеться з 2 курсу. 

Прокремлівські ресурси продовжують розганяти тему мобілізації, натякати на знесилення військових, відсутність кадрів, що Україні потрібно «вдаватися» до радикальних рішень і мобілізувати уже й жінок. Анонімні телеграм-канали продовжують звинувачувати Україну у «воєнній м’ясорубці», пояснюючи, що тепер від «могилізації» втекти не вдасться: ні дітям, ні літнім людям, ні жінкам. 

Скриншот — VoxCheck
Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись