Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українці нібито почали менше донатити

Пропаганда поширює інформацію, що українці нібито почали менше донатити, тим самим менше допомагати волонтерам та військовим. А також, що західні фонди та організації повністю припинили фінансування, внаслідок чого зменшилась фінансова підтримка лікування військових. На додачу до цього, ще нібито обмежили змогу виїзду за кордон для того, щоб отримати хірургічні послуги. Але все це – фейк.

На нього звернули увагу фахівці Вокс Україна. На основі отриманих результатів опитування в рамках досліджень компанії Gradus Research  на другу річницю повномасштабного вторгнення Росії, спостерігається позитивна тенденція до збільшення частоти та регулярності здійснення громадянами донатів. Дані від Monobank, одного з провідних банківських сервісів для збору благодійних внесків, підтверджують цю позитивну тенденцію. Впродовж 2023 року підтримка благодійних фондів та волонтерських організацій зросла більш ніж втричі у порівнянні з першим роком повномасштабного вторгнення. 

Дані звітів фонду «Повернись живим» також спростовують цей фейк. Порівняно з 2022 роком, у 2023 році сума донатів була дещо меншою, але відомо, що середня сума пожертвувань на другий рік повномасштабного вторгнення зросла на понад 10%. 

У цьому випадку пропагандисти намагаються знівелювати підтримку українських громадян і сприяти дестабілізації суспільства шляхом відображення  неправдивої думки.  Вони змальовують ситуацію у такий спосіб, щоб спровокувати песимістичне ставлення до допомоги  українським військовим та драматизувати економічне становище громадян.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись