Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Російська ракета нібито знищила 32 гаубиці ЗСУ

Пропагандисти в медіа та соціальних мережах розпочали поширювати маніпулятивну інформацію про те, що російська ракета нібито знищила 32 гаубиці Д-20 у Сумській області України. У подібних «новинах» вони додають відео, на якому видно нібито ракетний удар по розставлених у кілька рядів гаубицях. У деяких публікаціях були навіть вказані точні координати місця попадання. «Ну дуже результативний приліт!» — пишуть користувачі.

Після поширення такої інформації StopFake вирішив перевірити, чи дійсно Росії вдалося вразити одним ударом одразу 32 гаубиці української армії. Вони з'ясували, що ця інформація є маніпулятивною.

Спочатку StopFake перевірив достовірність поширених кадрів. Пропагандисти стверджували, що на відео — Охтирка на Сумщині. Деякі користувачі навіть поширили відповідні координати. Фактчекери виявили, що це справді місце «знищення» гаубиць. Порівнявши супутникове зображення на Google Картах та пропагандистське відео, можна побачити однакові дерева біля дороги, ідентичні будівлі та їх розташування. На поширеному агітпропом відео видно, що гаубиці стратегічно розміщені. Це викликає певні сумніви, оскільки до кордону з Росією, яка завдала удару, всього 40 кілометрів по найкоротшій траєкторії. Зберігати відкрито таку кількість гармат-гаубиць у такій близькості до противника, на перший погляд, щонайменше нелогічно з воєнної точки зору.

Однак виявилося, що подібному розміщенню гаубиць з українського боку є логічне пояснення. Знайшовши місце удару на Google Картах, StopFake звернув увагу, що на супутникових знімках видно приблизно ту саму кількість гармат з аналогічним способом розташування. Спочатку вони припускали, що це може бути свіжий знімок, який випадково зафіксував скупчення Д-20. Але за допомогою архівних світлин цього ж місця вдалося встановити, що «знищені» гаубиці стоять там не один рік. Програма Google Earth Pro, яка дає змогу обрати рік зробленого знімка, зафіксувала їх розміщення, починаючи з 2017 року. З того часу було знято всього кілька гаубиць.

Схоже, що Росія завдала удару по місцю зберігання несправної зброї, яка відкрито стояла задовго до повномасштабного вторгнення і все ще там перебуває під час активних бойових дій. Російський агітпроп вирішив замовчати цей факт, видаючи новину за успішний удар по «центральній базі зберігання зброї та знищення 32 гаубиць». Про те, що гаубиці не використовувалися ЗСУ, написав у соцмережі X.com і користувач Tatarigami, який займається аналітикою OSINT.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб викликати в місцевого населення переконання в тому, що українська зброя не є ефективною або витрачається даремно.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись