Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни пишуть, що Україна готує Харківську область до здачі

У російських телеграм-каналах поширюють інформацію, що Україна збирається здати російським військам Харківську область. Пропагандисти стверджують, що про це свідчить «рішення» Міністерства освіти і науки України звільнити 10 тисяч учителів у східних регіонах, зокрема в Харківській області, де начебто залишиться лише 40-50 шкіл. Також кількість дітей, що навчаються дистанційно, нібито має значно вирости. 

Скриншот ЦПД

Після верифікації цієї інформації в Харківської ОВА Центр протидії дезінформації РНБО повідомив, що вона не відповідає дійсності. Наказ №850 передбачає скорочення мережі шкіл, проте з переведенням учителів до кадрового резерву зі збереженням зарплати. На противагу словам пропагандистів МОН, навпаки, планує поступово відходити від дистанційного навчання та переходити до навчання офлайн або змішаного формату. Збільшувати планують кількість дистанційних класів з українською мовою саме для дітей за кордоном.

Насправді в ці дні триває обговорення проєкту наказу №850 щодо здобуття загальної середньої освіти в умовах воєнного стану. Наказ ще не затверджений МОН і, відповідно, не набрав чинності. У МОН пишуть, що після спільних обговорень та напрацювань внесуть зміни до проєкту наказу та передадуть його на затвердження. 

У ЦПД додають, що подібними вкидами росіяни намагаються викликати негативне ставлення до державних органів з боку українського суспільства. Раніше ми аналізували фейковий наказ Харківської ОВА про евакуацію голів місцевих адміністрацій разом із родинами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись