Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Фейк: Запоріжці нібито створили електронну петицію, в якій просять відкрити протирадіаційні укриття для всіх жителів міста, а не тільки для «привілейованих»

Проросійські телеграм-канали поширюють інформацію, що на сайті Президента України Володимира Зеленського жителі міста Запоріжжя зареєстрували електронну петицію про «відкриття протирадіаційних укриттів». У тексті звернення йдеться, що в місті є такі укриття, але потрапити до них нібито неможливо, якщо ти не знайомий із «потрібними» людьми. Як «доказ» пропагандисти додають скриншот петиції. 

Фейкова петиція. Джерело: проросійський телеграм-канал

Насправді такого звернення не існує. У цьому можна переконатися, перевіривши петицію, скриншот якої поширюють пропагандисти, на сайті електронних петицій. Так, на сайті Президента України звернення під номером №22/215б442-еп немає. Ба більше, його й не могло існувати, оскільки номер петиції містить зайву літеру «б» посередині. Натомість, якщо прибрати зайве, то петиція під номером №22/215442-еп справді існує, однак її тема є іншою, і датована вона ще 11 січня 2024 року. 

Скриншот із сайту Президента України

Також Центр протидії дезінформації заявив, що це – фейк. Росіяни в черговий раз створили фейкову петицію, імовірно, за допомогою графічного редактора, та видали її за справжню. Наприклад, дещо раніше ми фіксували дезінформацію про нібито існування петиції про присвоєння 3-й окремій штурмовій бригаді ЗСУ імені Ірини Фаріон.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись