Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Дезінформація, що Німеччина більше не надсилатиме військову допомогу Україні

Російські ресурси пишуть, що Німеччина нібито більше не постачатиме Україні військову допомогу. Мовляв, передачу важкої військової техніки нібито припинено, нові надходження буцімто не плануються, і що це —  «черговий удар по Києву». Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на німецьке видання Bild.

Насправді матеріалом видання Bild зманіпулювали. Про це пишуть у проєкті StopFake. Bild дійсно випустив текст, у якому з посиланням на анонімні джерела стверджується, що Німеччина більше не передаватиме Україні важку техніку, і згадувалося постачання саме зі складів Бундесверу. Однак у матеріалі не йшлося про те, що допомога Україні озброєнням буде припинена загалом. Також у блозі German Aid to Ukraine повідомили, що в статті Bild йдеться лише про припинення постачання в Україну важкої техніки із запасів Бундесверу, а не про важку техніку в цілому.

Німеччина, як і раніше, продовжить постачати Україні танки, самохідну артилерію, системи протиповітряної оборони щонайменше до 2028 року за вже укладеними контрактами. На сайті німецького уряду 17 жовтня 2024 року список номенклатури в рамках військової підтримки було оновлено; згідно з ним техніки постачають навіть більше, ніж спочатку обіцяли. Також на сайті вказано:

«Наразі майже 5 млрд євро (2023 рік) та приблизно 1,6 млрд євро (2022 рік) вже направлено на військову підтримку України; Ще 2,9 млрд євро було виділено в перші два роки війни як дозволи на постачання, що будуть здійснені лише в період з 2025 по 2028 рік».

На сторінці, присвяченій військовій підтримці України, також уточнено, що Німеччина підтримує Україну постачанням техніки та озброєнь — із запасів Бундесверу та через промислові постачання, які фінансуються з фондів допомоги федерального уряду. 

Тобто інформація, що Німеччина більше не допомагатиме Україні, не відповідає дійсності. Подібними вкидами росіяни прагнуть навʼязати наратив про «втому Заходу» від війни в Україні. Раніше ми аналізували російське дезінформаційне повідомлення, мовляв, німецька влада заявила, що економіка Німеччини погіршується через Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись