Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Кирило Буданов отримав паспорт Великої Британії

Анонімні телеграм-канали, російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, та пропагандисти поширюють інформацію про те, що очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов нібито отримав паспорт Великої Британії разом з дружиною та двома близькими родичами. Буцімто ці паспорти привіз особисто експрем’єр Борис Джонсон під час останнього візиту до України 8 вересня. Про це начебто повідомили українські джерела. «Іноземний паспорт забезпечує українську владу гарантіями та захистом країн НАТО», — пояснювали пропагандисти. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Насправді Борис Джонсон з неоголошеним візитом 8 вересня прибув до Києва для участі у форумі Ялтинської європейської стратегії (YES) та 9 вересня поїхав до Львова. Пропагандисти не наводять жодних доказів того, що експрем’єр привіз паспорти Буданову. А оскільки агітпроп посилається на «українські джерела», таку інформацію неможливо перевірити.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати представників органів державної влади, викликати зневагу та недовіру до них. Раніше ми спростовували фейк про те, що перша леді Олена Зеленська отримала паспорт Ізраїлю, а Кирило Буданов буцімто лежить у комі.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join