Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Західна техніка недолуга, вона непридатна для користування в Україні

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що західна техніка, яку постачають Україні, геть недолуга. Мовляв, вона застрягає в полях і швидко ламається. Як доказ автори навели фото, де нібито БМП М2 Bradley застрягла в українському чорноземі. На фото бойової машини можна побачити білий хрест — нібито доказ того, що її використовують українські війська. Автори додають, що це «яскрава демонстрація того», як західну техніку експлуатують в Україні. Тобто натякають, що вся ця зброя і техніка швидко виходять з ладу. 

За цей кейс узялися фахівці проєкту VoxCheck, які пояснили, що білий хрест на машині додали у фоторедакторі, а на фото зображена М2 Bradley в Баакубі (Ірак) у 2006 році. Тобто пропагандисти створили фейкове фото на підтвердження того, що «західну техніку неможливо використовувати в Україні». Звісно, під час експлуатації на полі бою машини можуть ламатися чи виходити з ладу. Утім, пропагандисти перебільшують значення несправної техніки та пояснюють це її «недолугістю».  Лагодити техніку на полі бою — цілком звичайна річ, адже ніхто не захищений від несправностей. Водночас пропагандисти хочуть довести, нібито російська техніка набагато краща від західної і «взагалі не ламається». 

Поширюючи цей меседж, автори прагнуть переконати всіх в ефективності російської техніки. Нібито їй немає рівних, а от усю західну техніку можна легко знищити. У такий спосіб росіяни хочуть створити видимість, начебто російські війська постійно перемагають. Наприклад, недавно ми спростували фейк, нібито Росія «знищила» п’ять пускових установок Patriot. 

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join