Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Tactics and tools Як російська пропаганда використовує тактику апелювання до авторитету

Апелювання до авторитету — тактика пропаганди, в межах якої пропагандисти для просування меседжів вдаються до цитування відомих людей чи експертів у певній сфері. Мовляв, якщо аргумент співзвучний з твердженням авторитетної людини, то він правдивий.

Російська пропаганда систематично цитує західних проросійських політиків чи публічних осіб для просування дезінформаційних наративів. Агітпроп видає проросійську позицію окремої особи за узагальнену громадську думку в тій чи іншій країні.

До прикладу, щоб створити ілюзію, що навіть у США все більше й більше «підтримують Росію» чи «розуміють Путіна», чи «вірять в переможну силу російської армії», використовують американських колишніх військових. Один з таких експертів — ексрадник глави Пентагону полковник Дуглас Макгрегор. У 2014 році Макгрегор підтримав анексію Криму і виступив в ефірі RT, де стверджував, що жителі Криму — росіяни, а не українці. З першого дня повномасштабного вторгнення Макгрегор пророкував Україні швидку поразку. Наприкінці грудня 2022 року російські медіа цитували слова Макгрегора, що «від України майже нічого не залишиться» найближчим часом. 

Ще один експерт — Дуг Бендоу, американський науковець, колумніст видання The American Conservative. Його цитати використовували для просування меседжів про цензуру та брехню в українському інфопросторі. В авторській колонці Бендоу стверджував, що Центр протидії дезінформації при РНБО України сформував список «незгодних американців, які відмовляються танцювати під дудку Зеленського та українського уряду» (тобто список проросійських експертів). Тож для боротьби з українським Центром, на думку Бендоу, США також варто створити центр протидії дезінформації. Власне, видання The American Conservative також неодноразово публікувало матеріали, співзвучні з наративами російської пропаганди.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join