Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Влада Румунії запропонувала парафіям УПЦ МП перейти під протекторат Румунської православної церкви

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що влада Румунії запропонувала парафіям  Української православної церкви Московського патріархату перейти під протекторат Румунської православної церкви. Автори повідомлень посилаються на «Звернення до румунських священників в Україні», в якому нібито про це стверджується. Це — неправда. 

Аналітики проєкту VoxCheck звернули увагу на цей кейс та визначили, що влада Румунії не повідомляла про намір встановити протекторат над парафіями УПЦ МП в Україні. Аналітики пояснюють, що звернення написали священники, які перебувають в юрисдикції Української православної церкви Московського патріархату. Водночас справді декілька румунських неурядових організацій підписали звернення, але це не може зображати офіційну позицію румунської влади. Фахівці наголошують, що Румунія підтримує суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України у межах її міжнародно визнаних кордонів.

Поширюючи цей фейк, пропагандисти хочуть переконати у тому, що так зване «справжнє православ'я» на чолі з УПЦ МП ладне захищати увесь світ, зокрема й може надати захист. Російський агітпроп позиціює Українську православну церкву Московського патріархату як єдино правильну й канонічну. А Православну церкву України — несправжню і незаконну, всі віряни, які її відвідують, — несправжні православні. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» також пояснював меседж, в якому стверджувалося, що Україна паплюжить православ’я, бо відділилася від Московського патріархату.

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join