Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Відео «того самого страшного вибуху на "Азовсталі"», яке поширюють проросійські телеграм-канали, виявилося старим

Протягом 19 квітня в російських пропагандистських ЗМІ та проросійських телеграм-каналах активно поширювали відео «того самого страшного вибуху на "Азовсталі"». Зокрема, воно з'явилося у телеграм-каналі «Труха-Украина». На короткому відео справді видно як щось вибухає, проте це не вибух на заводі «Азовсталь», а вибухи на складах боєприпасів у Балаклії які трапилися в 2017 році. У повідомленнях до відео додають, що вибух був дуже гучним, мовляв, його було чутно у радіусі 100 кілометрів. На маніпуляцію з відео звернуло увагу «Телебачення Торонто».

Раніше російські окупанти завдавали ударів по «Азовсталі» надважкими авіабомбами. В підземних укриттях металургійного комбінату знаходилося не менше 1000 цивільних. За словами заступника командира полку «Азов» Святослава Паламаря, маріупольський завод розбомблений та знищений практично повністю, українські бійці витягують людей з-під завалів. Напередодні вибухів СБУ оприлюднила перехоплену розмову окупантів в якій йшлося про те, що вони мають намір зрівняти завод із землею. Нагадаємо, російські телеграм-канали, у тому числі канал Міноборони Росії, поширюють інформацію, що в укриттях заводу «Азовсталь» у Маріуполі нібито не переховується мирне населення. Вони намагаються переконати, що відео з цивільними буцімто знімали не на заводі, а «в інших укриттях». Це вже не перший випадок, коли Росія запевняє, що в об'єктах, у які вона влучає, немає цивільних людей. У такий спосіб Міноборони Росії прагне виправдати злочини своїх військових на території України. Однак завжди це виявляється неправдою і від російських ударів гинуть мирні люди.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join