Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation В Україну завезли «забраковану» з Польщі курятину, щоб отруїти українців

Таке повідомлення поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що поляки намагаються отруїти українців. Нібито з Польщі в Україну завезли курятину з сальмонельозом. Це — маніпуляція. 

За кейс взялися фахівці проєкту VoxCheck, які встановили, що Держпродспоживслужба справді отримувала повідомлення про експорт небезпечних продуктів з інших країн, зокрема Польщі. Продукти експортувалися з Єгипту через Польщу до України. Отже, польська компанія виступала лише посередником між компаніями з Єгипту та України. Утім, як пояснюють фактчекери, про навмисну спробу отруєння взагалі не йдеться. Оскільки загалом єгипетський виробник постачав м’ясо крім України також до Латвії, Анголи, Екваторіальної Гвінеї, Ліберії та на Коморські острови. Усі країни-одержувачі отримали повідомлення з проханням вивести отриманий товар із ринку. 

У такий спосіб агітпроп намагається сіяти паніку серед українців та дискредитує експорт товарів і продуктів в Україну. Мовляв, до українців ставляться зневажливо, тому й постачають неякісні товари. 

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» аналізував маніпуляцію, у якій йшлося, що харків’ян труять закордонним печивом, та пояснював кейс про завезення «забракованого» рису з Італії.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join