Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake В Україні розікрали європейську гуманітарну допомогу на 342 мільйони євро

У німецьких соцмережах та блогах поширюють інформацію про те,  що начебто Європа надала за 9 місяців товарів на 360 мільйонів євро, з яких товари на суму 342 мільйони були вкрадені. Також в повідомленнях стверджують, що в Запоріжжі та області було вкрадено  22 морські контейнери, 389 залізничних вагонів та 220 вантажівок із гуманітарною допомогою. В повідомленнях посилаються на доповідь GRECO — органу Ради Європи з антикорупційного моніторингу. Але це фейк.

Як пишуть німецькі фактчекери з проекту Correctiv, такої доповіді не існує. Представник ЄС повідомив виданню, що її не готували та не публікували. Також не відповідають дійсності твердження про те, що було вкрадено 55 мільйонів євро саме фінансової допомоги. Жодного підтвердження того, що гуманітарна допомога в Україні розкрадається, в Європі не мають. Є повідомлення, що СБУ розслідує випадки спекуляції або крадіжки гуманітарної допомоги, але це зовсім не ті масштаби й не ті суми. Щобільше, пропагандисти набрехали навіть в загальних цифрах: Європа надала Україні гуманітарної допомоги товарами на суму 335 мільйонів гривень – тобто менше, ніж «вкрали» в Україні на думку авторів фейку.

Російська пропаганда постійно намагається переконати Європу в тому, що Україна – корумпована  країна, в якій продають і гуманітарну допомогу, і зброю, що надають країни-партнери, і вона опиняється або в Європі, або на Близькому Сході. Насправді ж не існує доказів того, що зброя, яку отримала Україна, була б перепродана або вкрадена.  Нагадаймо також, що Україна посідає 122 місце в індексі світової корупції, а Росія – 136 (в такій ситуації, чим більший порядковий номер місця, тим більша корупція).

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join