Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation В Україні нібито визнали, що Путін має «мирні наміри» у війні

Таку тезу поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, начебто перший заступник очільника МЗС України Олександр Чалий заявив, що в Україні вкотре «підтвердили мирні наміри» Володимира Путіна в російсько-українській війні. Це — маніпуляція.

Фахівці проєкту StopFake узялися за кейс і визначили, що підґрунтям для створення цієї маніпуляції став виступ Олександра Чалого під час дискусії про російсько-українську війну в Женеві — захід відбувся на початку грудня 2023 року. Серед іншого, дипломат заявив, що диктатор Путін «дуже швидко» зрозумів свою помилку й намагався владнати конфлікт мирними договорами — що йому в результаті не вдалося. Натомість телеграм-аноніми спотворили контекст і проінтерпретували висловлювання пана Олександра так, начебто очільник Кремля прагне завершити війну «мирним шляхом». 

Російський диктатор у грудні 2023 року розвинув свою публічну активність — це і його «Пряма лінія», де він підбивав підсумки року та не зміг відповісти на незручні питання, і засідання колегії Міноборони. Усім цим він продемонстрував, що його нездорові бажання незмінні: захопити Україну, окупувати й захопити інші території, перетворити її на сателіт своєї імперії. І ще дав чіткий сигнал, що його ніщо не зупинить на шляху до захоплення України. 

Росія продовжує тероризувати цивільне українське населення: наприклад, у ніч на 29 грудня 2023 року здійснила масовану атаку по українських містах. Запускала буквально все: використовували «Кинджали», балістику, С-300, крилаті ракети, дрони типу «Shahed» тощо. У Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Запоріжжі, Львові, на Сумщині та Черкащині є постраждалі й загиблі. 

Тобто про жодні мирні шляхи врегулювання російсько-української війни не йдеться. Зокрема й Володимир Зеленський в інтерв’ю виданню The Economist запевнив, що не бачить «жодних фундаментальних кроків до миру з боку Росії».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join