Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українців нібито закликають оновлювати свої дані у ТЦК плакатом із дивізією СС «Галичина»

Російські ресурси поширюють інформацію, що в Україні нібито розмістили білборд, на якому зображено 14-ту добровольчу дивізію військ СС «Галичина» з підписом «Вчора вони, сьогодні ти». Білборд нібито закликає українців оновлювати свої дані в ТЦК. Як доказ пропагандисти додають відео з місця розташування плакату.

Скриншот StopFake

Проте ця інформація не відповідає дійсності, повідомляють у проєкті StopFake. Журналісти геолокували місце, де було знято поширюване відео ― виявилося, що під Львовом ― і звернулися за коментарем до компанії, яка розміщує за цією адресою білборди. У рекламному агентстві «Браво» відповіли, що до них дійсно звернулися замовники, назвавшись «співробітниками ТЦК» Сухопутних військ. Однак як тільки стало відомо, що ця інформація є брехнею, білборд зафонували, а всю інформацію про замовлення передали до СБУ. Крім того, на запит StopFake у Львівській обласній військовій адміністрації відповіли, що такої інформаційної кампанії ніхто не замовляв.

Зрештою, офіційна інформаційна кампанія «Оновлюй дані у ТЦК», яку презентувало Міністерство оборони України, має зовсім інший вигляд, і в ній військові з різних бойових підрозділів чесно зізнаються, що вони також бояться, але долають свій страх. Водночас жодні згадки історичних подій у цій кампанії не використовуються.

Російська пропаганда не вперше використовує тему дивізії СС «Галичина» у своїй інформаційній війні, маніпулюючи історичними фактами. Так, ми вже спростовували інформацію, що українська пошта випустила марки, присвячені дивізії СС «Галичина», а також, що у відеозверненні Володимира Зеленського помітили шеврон дивізії СС «Галичина».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join