Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українських неповнолітніх не випускають за кордон, тому що їх скоро мобілізуватимуть

Такий фейк поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. У повідомленнях йдеться, що українських дітей не випускають з України, зокрема неповнолітніх юнаків. Автори дописів додають, що так українська влада готує дітей до мобілізації, бо війна «буде довготривалою — до останнього українця». Як доказ автори посилаються на інший телеграм-канал українського сегмента, у якому нібито українці скаржаться, що їхніх дітей-юнаків не випускають через пропускний пункт, а працівники митниці відхрещуються від будь-якого пояснення. Це — неправда.

Аналітики проєкту VoxCheck звернули увагу на цей кейс та визначили, що насправді дітей випускають з України за кордон,  вони не підлягають мобілізації. Водночас телеграм-каналу, який процитували пропагандисти, взагалі не існує. Фактчекери переконані, що скриншот зробили за допомогою графічного редактора. 

На фейковому скриншоті зображені так звані дописи каналу, наприклад: «Нас з донькою пропустили, сина немає». Аналітики кажуть, що «…сина немає» — це автоматичний переклад російської фрази «Сына нет» (тобто сина не пропустили). Українською ця фраза мала б звучати «Нас із донькою пропустили, а сина — ні». 

Поширюючи цей фейк, пропагандисти вкотре просувають меседж про поголівну мобілізацію в Україні. Мовляв, воювати нікому, тож мобілізують навіть неповнолітніх. Водночас вони просувають поширену раніше тезу про «війну до останнього українця», якою підтверджують нібито байдужість української влади й так званих західних кураторів до українського народу.  

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join