Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українські військові обстріляли американськими ракетами «Хімарс» колонію в Оленівці, де утримуються українські полонені з «Азовсталі»

Інформацію про це поширюють пропагандистські медіа з посиланням на Міноборони Росії. Нібито Збройні сили України могли отримати невірну інформацію і вдарити по колонії в окупованій Росією до 24 лютого 2022 році Оленівці Донецької області. Це — неправда.

Вранці 29 липня російські медіа заявили про обстріл колонії в Оленівці. Пропагандисти повідомляють, що київським режимом вбито і покалічено велику частину з 193-х військовополонених українців, які здалися у полон у Маріуполі і знаходилися там.

Генеральний штаб Збройних сил України повідомляє, що Росія здійснила артобстріл колонії в окупованій Оленівці, щоб приховати катування і вбивства полонених та звинуватити ЗСУ у скоєнні «воєнних злочинів».

За інформацією Генштабу, Україна не завдавала ні ракетних, ні артилерійських ударів по району Оленівки. Народний депутат та член Комітету ВР з питань нацбезпеки Федір Веніславський пояснив, що будь-які ракетні та артилерійські удари, які наносять ЗСУ, відбуваються в дуже тісній взаємодії з усім розвідувальним співтовариством. Випадкового влучання бути не могло. Закономірного – тим більше.

СБУ перехопила телефонні розмови, в яких окупанти підтверджують, що саме російські війська винні у вибуху в колонії Оленівки. Таких аудіоперехоплень у розпорядженні СБУ є декілька – усі вони будуть долучені в якості доказів до відповідного кримінального провадження.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України вважають, що вбивство українських полонених в Оленівці організували найманці приватної військової компанії «Вагнера» за особистою вказівкою Євгена Пригожина, не узгодивши це з керівництвом Міноборони Росії.

Спонсороване Кремлем новинне агентство «РІА Новости» опублікувало відео з колонії, на яких видно пошкодження від пожежі. В Інституті вивчення війни (ISW) зазначають, що пошкодження від пожежі не притаманні принципу роботи «Хімарсами» (HIMARS) і що пропаганлисти не надали доказів того, що фрагменти були виявлені в Оленівці.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join