Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Українська влада вивозить все зерно, бо не бачить свого майбутнього в Україні

Такі меседжі на тлі теми про глобальний голод поширюють анонімні телеграм-канали, які контролюються ФСБ.

Російські пропагандисти поширили карту з зонами продовольчого ризику, розроблену виданням The Economist. Нібито, за їхніми даними, населення України опиниться під загрозою голоду, як в Ефіопії та Афганістані, а українська влада тим часом все вивозить і продає. Мовляв, політична еліта розграбує зерно, зруйнує Україну, знищить бізнес, людей залишить на одинці зі всіма проблемами, а сама втече на Захід.

Насправді видання The Economist проілюструвало картою про продовольчий ризик статтю «Як люди зі зброєю посилюють глобальний голод». На думку журналіста, «безглузда війна Путіна» посилить голод у глобальному масштабі. Він пише про те, що голод в Ефіопії та Афганістані спричинили озброєні люди, але ця криза не впливала на весь світ. Натомість Путін «достатньо могутній», щоб створити умови, в яких «мільйони дітей по всьому світі недоїдатимуть, через що виростуть менш розумними, а отже, житимуть біднішим і менш продуктивним життям».

Про те, що українська влада от-от втече або вже втекла до Європи, російські пропагандисти пишуть із першого дня повномасштабної війни. У такий спосіб вони хочуть залякати українців і підштовхнути до думки, що Путін – їхня єдина опора, замовчуючи факти, що українські фермери не можуть продуктивно працювати через постійні обстріли російської армії, що росіяни спалювали пшеничні поля і перешкоджають українським кораблям доставляти зерно в країни, на які чекає голод.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join