Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Україна оголосила дефолт

Про таке пишуть анонімні телеграм-канали з посиланням на глобальні рейтингові агентства S&P и Fitch. Мовляв, далі Україну очікує лише «офіційний дефолт», тобто «банкрутство». Це — неправда.

Україна не оголошувала дефолт. Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну у державному бюджеті України справді відбулися суттєві зміни. Це передбачено зокрема Законом України «Про правовий режим воєнного стану». Основним пріоритетом на цей період стає  оборонна галузь. За інформацією Міністерства фінансів України, після проведення переговорів інвестори погодилися суттєво відтермінувати виплати. 

«Завдяки солідарності з Україною спільноти приватних інвесторів разом з офіційним державним сектором ми зможемо задовольнити потреби державного бюджету країни, яка перебуває у війні, і зберегти наші державні фінанси стабільними», – сказав Міністр фінансів України Сергій Марченко.

За даними агентства Bloomberg, процес реструктуризації підтримують ключові союзники України, включаючи США та Міжнародний валютний фонд.  Міжнародна спільнота розуміє, що нині Україна захищається від значно більшого та багатшого агресора, тож їй потрібна суттєва фінансова підтримка та допомога.

Російська пропаганда поширює повідомлення про фінансові проблеми України з метою відвернути увагу від того, що ще в червні йшлося про дефолт Росії за суверенним боргом в іноземній валюті, який вона не визнала.

Що відбувається зараз насправді з українською економікою на тлі присвоєння країні переддефолтних рейтингів та чи настільки це страшно, як змальовує російська пропаганда — слухайте в подкасті та читайте в інтерв'ю Вадима Міського з Андрієм Яніцьким за посиланням.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join