Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна не зможе зірвати евакуацію мирних жителів з Азовсталі, оскільки Путін домовився з ООН

Цю тезу поширюють телеграм-канали, підконтрольні російським спецслужбам, зокрема «Легитимний». Прокремлівські медіа не вперше ширять маніпуляцію, що Україна нібито зриває евакуацію мирних жителів з «Азовсталі» та інших міст. Однак цей маніпулятивний меседж оприлюднили після того, як в ООН повідомили, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш домовився з Володимиром Путіним про евакуацію мирних жителів з «Азовсталі» у Маріуполі. Російські пропагандисти говорять, що раніше Україна «перекладала відповідальність» за зрив евакуації на РФ, а нині не зможе цього зробити, бо Росія домовилася з ООН. Насправді домовленості з Росією не є гарантією безпеки. Росія постійно порушує домовленості та взяті на себе зобов’язання — до прикладу Будапештський меморандум або домовленості щодо перемир’я чи відведення важкого озброєння в зоні ООС тощо. Ба більше, у Кремлі вже почали говорити, що генсек ООН лише озвучив пропозицію про евакуацію цивільних з «Азовсталі», але домовленостей щодо цього не було. Водночас у цій заяві прессекретаря президента Росії Дмитра Пєскова йдеться про «мирних жителів на "Азовсталі"». Нагадаємо, раніше російські медіа поширювали фейки, переконуючи, що на заводі в Маріуполі взагалі немає цивільних.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join