Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Україна начебто не збережеться в нинішніх кордонах через грубі порушення прав російськомовного населення країни

Російські ЗМІ масово поширили думку постійного представника Криму при президентові Росії, віце-прем'єра кримського уряду Георгія Мурадова. За його словами, грубі порушення прав російськомовного населення зробили українську державу «нежиттєздатною», «це вже колишня Україна».

«Це особливо стосувалося прав державотворчого російського народу, мовні права якого закріплені в десятій статті української конституції. Проте ці принципи були грубо порушені», – вважає він.

Він додав, що Росія більше не дозволить обмежувати права російськомовних громадян і що «землі цих територій історично були російськими, і їх населення переважно розмовляє російською мовою».

Цей наратив російська історична пропаганда поширює не перший рік, мовляв, Крим і Донбас завжди були російськими, а південний схід України – це насправді «Новоросія». У відповідь українські історики стверджують, що лише протягом 5,6% своєї писемної історії Крим належав Росії (11,4% – Кримському ханату); росіяни становили відносну більшість у Криму лише 4% його писемної історії, а абсолютну більшість – лише 2,5%. Донбас же традиційно мав регіональну ідентичність, хоч, знову ж таки, більшість населення, принаймні на сільських територіях, становили і становлять українці, зазначено у книзі-дослідженні «Ре-візія історії: російська історична пропаганда та Україна».

Нагадаємо, що у статті 10 Конституції України зазначено, що «державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України».

Мета цієї статті – не заборонити російську, а сприяти розвитку української мови. Хоча за президенства Віктора Януковича були спроби внести зміни у десяту статтю, запровадивши російську мову як другу державну.

Це правда, що в Україні східні і південні області здебільшого російськомовні, точніше були такими. Як показує дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», війна Росії проти України кардинально змінила ситуацію. За результатами опитування стало відомо, що за останнє десятиліття спостерігається постійна динаміка зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною: з 57% у 2012 році до 76% у 2022 році. Також спостерігається постійне зменшення російськомовного сегменту українців: у 2012 році таких респондентів було близько 40%, а на початку війни – 18%.

«Безпрецедентне єднання суспільства на тлі війни справило різкий вплив і на ставлення до статусу мови: сьогодні абсолютна більшість (83%) за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. Така думка домінує в усіх макрорегіонах, вікових і мовних групах. З іншого боку, за надання державного статусу російській мові до війни висловлювалася майже чверть, а сьогодні - лише 7%», – ідеться в повідомленні соціологічної групи за результатами опитування.

Зокрема, дослідження засвідчило, що сьогодні 67% вважають, що жодних проблем між україномовними та російськомовними громадянами в Україні не існує.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join