Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У техаському зоопарку мавпеня назвали на честь Зеленського

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що нібито в одному з техаських приватних зоопарків можна сфотографуватися з мавпенятком на прізвисько Зеленський за 5 доларів. Користувачі публікують фото мавпи та таблиці з інформацією про неї. Автори повідомлення додають, що мавпа одягнута в «характерну для Зеленського одежу» — зелений светр із «вишитим» гербом України, проводячи в такий спосіб паралель із військовою формою ЗСУ. Це — брехня.

Аналітики проєкту VoxCheck дослідили цей кейс та встановили, що фото з табличкою про дані мавпеняти відредагували за допомогою графічного редактора. Аналітики спробували знайти фото через зворотний пошук у Google Images. Серед результатів пошуку — лише публікації в російських медіа та дописи у російських соцмережах, які заблоковані в Україні. Натомість в українському сегменті чи закордонному схожої фотографії не публікували.

Фактчекери знайшли й оригінальне фото та переконалися: світлину відзеркалили у фоторедакторі, змінили колір верхнього одягу мавпи та додали Державний герб України. 

Поширюючи такий фейк, пропагандисти хочуть дискредитувати Зеленського, якого буцімто зневажають на Заході. Раніше пропагандисти поширювали повідомлення про фейкові графіті з Зеленським у публічних місцях, фейкові обкладинки журналів тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join